Basel

Wanneer leasing als financieringsvorm gebruiken?
Wanneer u bedrijfsmiddelen aanschaft en deze niet wilt financieren uit uw werkkapitaal kunt u overwegen om te leasen.

Binnen leasing valt er onderscheid te maken tussen twee typen lease: operational lease en financial lease

Operational lease
Bij operational lease blijft de lessor (dit is vaak een leasemaatschappij) de eigenaar van het product. De lessee mag het bedrijfsmiddel gebruiken en betaald hiervoor een vaste (periodieke) vergoeding. Wanneer het bedrijfsmiddel onderhoud vergt of kapot gaat dan zijn deze kosten voor de lessor. De lessee is dus verzekerd van gebruik van een product tegen een vooraf bepaalde prijs (geen verrassingen). De kosten die gepaard gaan met het dagelijks gebruik van het product zijn voor de kosten van de lessee, deze zijn echter vaak goed in te schatten (denk hierbij o.a. aan papier voor de kopieermachine of de brandstof voor een auto).
Wanneer de leaseovereenkomst afgelopen is kan de lessee het bedrijfsmiddel niet meer gebruiken. Wat veel voorkomt is dat de lessee het bedrijfsmiddel tegen een bepaalde (gunstige) prijs na afloop van het contract, kan overnemen.

Financial lease
Bij financial lease wordt de lessor (leasemaatschappij) juridisch eigenaar van het te leasen bedrijfsmiddel, tot dat de gebruiker aan al zijn verplichtingen voortvloeiende uit het leasecontract voldaan heeft.
De lessee betaald een vast bedrag per maand of kwartaal aan de lessor om het bedrijfsmiddel te mogen gebruiken en is economisch eigenaar (het bedrijfsmiddel en de leaseverplichting staan dus op de balans). Wanneer de laatste betaling wordt gedaan is het product van de lessee.

in Financieringsvormen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *